Er zijn tegenwoordig veel manieren om eten op te warmen of te laten garen. Waar je vroeger alleen met wat vuur en een pannetje je eten kon bereiden, is het nu door alle technologie mogelijk om gebruik te maken van dingen als gas en elektriciteit. Dit heeft nieuwe manieren van eten bereiden in de wereld gebracht. Denk bijvoorbeeld aan inductieplaten of magnetrons. Eén van de meest bekende manieren na het bereiden van eten in een pan is het bereiden van eten in een oven. Er zijn erg veel soorten ovens en ze zijn vrijwel allemaal zeer nuttig bij het klaarmaken van eten.
Hoe werken ovens?
Ovens werken door het gebruik van verwarmingselementen op te warmen en deze warmte verspreidt zich in de binnenkant van de oven. De meeste ovens hebben verwarmingselementen aan de boven- en onderkant van de oven zodat de warmte van verschillende kanten om het eten terecht komt. Sommige ovens hebben ook een heteluchtfunctie, dit is een zogeheten heteluchtoven. In deze ovens wordt warme lucht door de binnenkant van de oven geblazen om zo het voedsel op te warmen. Ovens hebben meestal een thermostaat of een temperatuurknop waarmee je de gewenste temperatuur kunt instellen. Wanneer de oven opwarmt, meet de thermostaat de temperatuur en wordt deze informatie doorgestuurd naar het verwarmingselement. Bij een te hoge of te lage temperatuur zal het verwarmingselement in- of uitgeschakeld worden om zo de gewenste temperatuur te bereiken of behouden. Er zijn veel soorten ovens dus voor elke manier van eten bereiden is tegenwoordig een oven te vinden.
Verschillende soorten ovens
De bekendste ovens zijn over het algemeen de elektrische ovens. Deze ovens worden aangedreven door elektriciteit en maken gebruik van een thermostaat. Deze ovens kunnen op verschillende manieren worden verwarmd, bijvoorbeeld met een boven- en ondergrill, een heteluchtfunctie of een combinatie van beiden. Verder heb je nog de gasovens. Deze worden aangedreven door aardgas of propaangas en zijn meestal goedkoper dan de elektrische ovens. Gasovens beschikken over een relatief directe warmtebron waardoor ze snel op temperatuur gebracht kunnen worden. Ze zijn echter wel een stuk minder energiezuinig dan elektrische ovens. De laatste veelvoorkomende oven is een oven in combinatie met een magnetron. Deze ovens werken vaak als een traditionele elektrische oven, maar hebben ook de functie van een magnetron ingebouwd. Dit kan van pas komen voor mensen die weinig ruimte hebben in de keuken en toch over beide vormen van opwarming willen beschikken