Speed pedelec: gevaarlijk of echt een uitkomst?

Al een paar jaar op de weg, maar nog steeds ‘nieuw’ voor veel mensen. Ik heb het natuurlijk over de speed pedelec.

Populair

De speed pedelec is een super snelle elektrische fiets, waarmee je tot wel 45 km/u kunt fietsen. In Nederland wordt deze fiets steeds populairder. In 2017 waren er al ruim 10.000 exemplaren op de weg te vinden. Anno 2020 is dat aantal al ruimschoots verdubbeld naar zo’n 21.000 stuks!

Drukte op het fietspad

En met een toename van deze snelheidsduivels op de weg, worden de fietspaden almaar drukker. En tegelijkertijd wordt het verschil is snelheid op de fietspaden groter. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Daarom heeft de overheid een aanpassing op de regels ingevoerd, waardoor de overheid de fietsen nu als bromfietsen beschouwd.

Voor de fietser betekent dat dat er een geldig rijbewijs moet zijn. Ook moet je een helm op en moet de fiets worden voorzien van een kentekenplaat. Op de bebouwde kom moet je zelfs op de gewone rijbaan gaan fietsen, en mag je niet meer op het fietspad.  In Nederland zijn er niet veel mensen daarvan op de hoogte. Dat leidt wel eens tot gevaarlijke situaties. Daarom wordt het hoog tijd om eens te kijken hoe het zit!

Proefrit

Ik heb daarom een proefritje gemaakt op een speed pedelec. De nieuwprijs van de fiets was €7000. Niet mis dus, en de moeite waard om het eerst eens uit te proberen.

Maar wat een geweldige ervaring! Ik heb er nog lang van dat eerste ritje nagenoten. Toch si het wel zo dat je een beetje kwetsbaar blijft tussen al dat ‘blik’. Je voelt je toch een beetje onzeker. Jij bent het wel gewend, maar de anderen niet. Soms wordt je raar aangekeken als je voor het stoplicht op de rijbaan wacht. Mensen claxoneren,  knipperen met hun lampen, kijken je gek aan of tikken op hun voorhoofd. Kortom, ze zijn het gewoon niet gewend.

Lees je in!

Wil je nou zelf een speed pedelec kopen ? Lees je dan eerst eens goed in! Zo moet je ouder zijn dan zestien jaar, een geldig brommercertificaat hebben en moet je fiets geregistreerd zijn bij het RDW. Ook moet je pedelec verzekerd zijn. De fietsen werken op basis van een accu, die afstanden tot wel 35 kilometer aankan. Bepaal welk type accu geschikt is voor jouw actieradius.

De speed pedelec een enorme uitkomst om de dagelijkse ellende van autofiles en parkeerdrama te voorkomen. Tegelijkertijd kom je aan de nodige lichaamsbeweging, wat de speed pedelec echt anders maakt dan een bromfiets of scootertje.

Populair

Anderen lazen ook

Een auto huren in Rotterdam, wat zijn de mogelijkheden?

Als je uit de omgeving van Rotterdam of uit Rotterdam zelf komt, dan is er een kans aanwezig dat je geen auto bezit. Dat...

Waar kun je terecht voor het aanschaffen van verpakkingen?

Het maakt niet uit of je een webwinkel, een fysieke winkel of een bedrijf hebt dat zich bezighoudt met het produceren van goederen, het...

Hoe kies je een geschikte winterjas?

Het kiezen van een winterjas kan behoorlijk lastig zijn. Enerzijds kies je natuurlijk een winterjas om lekker warm te blijven. Daarnaast is je jas...

Zelf doen of uitbesteden, wat kies jij?

Alle touwtjes in eigen handen en niet voor een baas werken? Dat klinkt voor veel mensen als de ideale baan. Het is dat ook...