Steeds vaker een zoetwatertekort in Nederland

Je hebt het vast wel eens voorbij horen komen: er is steeds vaker sprake van extreme droogte in bepaalde tijden van het jaar. Dit zogeheten “droogteseizoen”, begint steeds vroeger. Dit is de periode wanneer de temperaturen stijgen en planten beginnen te groeien. Terwijl de plantjes juist meer water nodig hebben, regent het minder. Mensen willen hun planten in de tuin besproeien en ook boeren gebruiken veel water voor hun velden.

De Nederlandse watervoorziening is afhankelijk van regenwater én van de wateraanvoer vanuit de Maas en de Rijn. Steeds vaker komen we in de gevarenzone terecht en kunnen we spreken van een dreigend watertekort. Dit vindt plaats wanneer we eigenlijk meer water nodig hebben dan er “op voorraad” is. Rijkswaterstaat en de waterschappen houden de waterstanden daarom het hele jaar door nauwlettend in de gaten en treffen waar nodig maatregelen.

Wat kun jij doen om je steentje bij te dragen?

Tegenwoordig beseffen we dat we zuiniger met ons water om moeten gaan. Zeker in de drogere periodes van het jaar. Gelukkig kun je zelf heel wat doen om het watertekort te helpen voorkomen. In de herfst en winter valt er vaak juist heel veel neerslag. Soms meer dan we eigenlijk aankunnen.

Hoe slim zou het zijn om dit water op een handige manier op te vangen en op te slaan voor de zomermaanden?! Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen door middel van een regenton of regenwatertank. Hiermee kun je het regenwater hergebruiken in de tuin of voor het doorspoelen van de wc.

Water opslaan in regenton of watertank

Watertanks komen in allerlei soorten en maten. Wanneer je over een kleinere tuin beschikt, dan wil je natuurlijk een compacte oplossing. Je zou dan kunnen beginnen met het plaatsen van een kleinere regenton boven de grond. Hier sluit je eenvoudig een enkele regenpijp op aan. Dit biedt vaak voldoende water om de tuin water te geven.

Grote ondergrondse regenwatertanks gebruiken

Heb je juist een grote tuin of wil je meer water opslaan? Kijk dan eens naar ondergrondse regenwatertanks. Een ondergrondse regenwatertank wordt ook vaak geplaatst onder een grote tuin, sportveld, park of weiland. Het water uit de tanks pomp je gemakkelijk weer terug naar je woning of sproei-installatie. Dit gebeurt door middel van een pomp- en buizensysteem. Hiermee kun je eenvoudig een wc doorspoelen, wasmachine laten draaien of een kas van water voorzien.

Veilig kabels en leidingen ondergronds aanleggen

Wanneer je gebruikt maakt van een pomp, dan is het belangrijk om je kabels een aanvoerleidingen te beschermen. Dit doe je met een mantelbuis. Plaats de stroomkabels en de waterleiding in de mantelbuis. Zo worden ze onder andere beschermd tegen ongedierte, krassen en eventuele ongelukken tijdens graafwerkzaamheden. Daarnaast kun je door het gebruik van mantelbuizen gemakkelijk een leiding of pijp vervangen of verplaatsen.

Bij gasleidingen wordt het aanbevolen om altijd gebruik te maken van mantelbuizen. Een mantelbuis is gemaakt van polyetheen. Deze duurzame, sterke kunststof soort heeft een goede chemische bestendigheid en puntbelasting. De mantelbuizen zijn dubbelwandig en voorzien van een sterk trekdraad. Zo weet je zeker dat je nieuwe kabels en leidingen goed beschermd zijn.

Vorig artikel
Volgend artikel

Populair

Anderen lazen ook

Waarom eetstoelen zo belangrijk zijn voor je huisinrichting

Stoelen, in het bijzonder eetstoelen, vormen een cruciaal onderdeel van elke huisinrichting. Ze zijn niet alleen functioneel, maar dragen ook bij aan de esthetiek...

Een introductie in Quickbooks

QuickBooks is krachtige boekhoudsoftware die is ontworpen om bedrijven te helpen hun financiën efficiënt te beheren. Of je nu eigenaar bent van een klein...

De basisprincipes van verzekeringen ontrafeld

Verzekeringen zijn een essentieel onderdeel van ons leven. Ze beschermen ons tegen financiële risico's en onvoorziene omstandigheden. Maar wat zijn ze precies en hoe...

Ontdek de voordelen van een platenwarmtewisselaar voor uw huis

De energie-efficiëntie van uw huis is een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Het beïnvloedt niet alleen uw energierekeningen, maar ook uw wooncomfort...